8 Aralık 2016 Perşembe

Triquetra Sembolü ve anlamları

Keltik Trinity(üçlü) ve Triquetra Sembolü:

Keltik üçlü sembolün sayısız sembolik anlamı vardır. Triquetra ve triskelion gibi sembol formda gördüğümüz kadar, bu üçlü motifini Kelt düğümlerinde(knot) de görebiliriz.

Bu sembolün antik Kelt düsünce sistemine göre güneş ve ayın fazlarını temsil etmesi mümkündür. Antik kalıntılarda ve arkeolojik kazılarda Trinity/triquetra motiflerinin diğer ay ve güneş sembolleri ile yan yana görülmesi bizi bu sonuca götürmektedir.

Bu teoriyi açarsak, biliyoruz ki Keltler, üç karakteri bir arada taşıyan bir ay tanrıçasını, “ulu anneyi” onurlandırırlar. (Ayın üç fazı ve tanrıçanın üç yüzü)

Bazı triquetra (üçlü) sembol anlamlarını sıralayalım:

Ruh, Zihin, Beden
Baba, Oğul, Kutsal Ruh
Anne, Baba, Çocuk
Geçmiş, Şimdi, Gelecek
Güç, Zeka, Sevgi
Yaratan, Yok Eden, Kuvvet Veren
Yaratılma, Korunma, Yok Edilme
Düşünme, Sezme, Hissetme
Bakire, Anne, Yaşlı Kadın (Maiden-Mother-Crone yani tanrıçanın üç yüzü)
Fani Dünya, Diğer Dünya, Kutsal Dünya

Üçlü Kelt sembolü ayrıca Bridgit ile de bağlantılı olabilir. Bridgit güçlü bir tanrıçadır ve üç özelliğiyle anılır:
Sanat (özellikle de şiir)
Şifa
Demircilik

Bazen triquetra’nın çevresinde sınırsızlığı ve sonsuzluğu simgeleyen bir çember görülür. Bu ayrıca korunma anlamındadır. Çemberler bazen Kelt düğümlerinin çevresine, ilahi olanla spiritual bütünlüğü ve kopmaması gereken bir bağlantıyı temsil etmesi için çizilir.

Böyle geniş bir yorum dizisi, bu ilgi çekici düğümlerin anlamlarında dokunulmazlık olmadığını düşündürebilir. Belirtildiği gibi, bu konudaki tarihsel kayıtların eksik kalıntıları bizi çıkarım yapma gücümüzü kullanmaya zorluyor. 

Bu kötü bir şey değil. Gerçek şu ki Kelt düğümlerinin anlamlarının zor yakalanır olması daha çok büyüsel olanak sağlar ve kişisel gelişiminiz için bir fırsat sunar. Kısacası, Kelt sanatı, düğümleri veya sembolizmi üzerinde çalışırken imajinasyonunuza izin verin. Kişisel yorumunuz eninde sonunda en iyi rehberiniz olacak ve ihtiyacınız olan cevabı verecektir.

4 yorum:

  1. Fani dünya günümüz ve geçmişten beridir var olmuş olan dünya ise, diğer ve kutsal dünyadan kasıt nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecek geçmişi değiştirir ama geçmiş gelecegide degistirir kutsal kasıt yoktur kutsal olan zamanın egilimidir Einstein bence birşeyi kaçırdı gelecek ve geçmiş değil geçmiş, şimdi ve gelecek fark bu kutsal dünyanin bir kasıtı yok tanrı ve kutsal olan hiç bir şey yok.

      Sil
    2. sen kafayı sıyırmışsın

      Sil
  2. neden bir sembolda farklı anlamlar çıkıyor ilah gibi

    YanıtlaSil